Ortodonti, yüz, çene, diş ve çene yapısında meydana gelen bozuklukların teşhis ve tedavisi ile bu tür sorunların önlenmesine yönelik çalışmalar yapan bir bilim dalıdır. Küçük yaşlarda başlayan ortodontik tedaviler çene yapısının gelişimine destek olarak, ilerleyen yıllarda yaşanması muhtemel sorunları ortadan kaldırır. Ortodonti tedavisi yetişkin bireylerde daha çok zaman içerisinde ortaya çıkan çapraşık dişler, çene ve yüz yapısındaki bozukluklar ve ağızda kapanış sorunlarının çözümüne yöneliktir.
Ortodontik tedaviler ayrı bir uzmanlık alanı olup, 5 yıllık diş hekimliğini takiben en az 4 yıl süreyle ortodonti uzmanlığı eğitimi almış uzman hekimler tarafından yapılır. Doğuştan gelen veya sonradan farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmış bulunan yüz ve çene bozuklukları farklı tıp disiplinlerinin birlikte çalışması ile tedavi edilir.
Ortodontik Sorunların Ortaya Çıkma Sebepleri?
Kliniğimizi mustarip oldukları yüz ve çene problemlerinin tedavisi amacıyla ziyaret eden hastalarımızın büyük çoğunluğunun sorunları, çocuk yaşlarda uzun süre biberon veya emzik kullanma, parmak emme sebebiyle ortaya çıkan çene ve diş bozuklukları şeklindedir. Ayrıca süt dişlerinin olağandan erken veya geç kaybedilmesi de ortodontik sorunların meydana geliş sebepleri arasında yer almaktadır. Doğuştan ya da sonradan meydana gelen bu tür sorunların yanı sıra, farklı sebeplere bağlı olarak yaşanan travmalar sonucunda oluşan çene yapısı bozuklukları da ortodontik tedavi gerektiren sorunlar arasındadır.
Ortodonti Kontrolleri Ne Zaman Başlamalıdır?
Ortodinti hekimleri olarak düzenli kontrollerin bebeklik dönemlerinin bitip daimi dişlerin sürmeye başladığı 6-7 yaşlarından itibaren başlatılmasını tavsiye ediyoruz. Çene yapısındaki bozukluklar veya dişlerdeki çarpık gelişme sebebiyle oluşması muhtemel estetik kayıpların önlenebilmesi adına erken yaşlarda müdahale oldukça önemlidir. Yaş ilerledikçe tedaviden elde edilecek sonuç ve tedavi süresi açısından beklentilerin daha düşük düzeyde karşılanabileceği unutulmamalıdır.
Ortodontik tedavi süresi yaşanan soruna ve uygulanacak tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kliniğimize tedavi amaçlı ziyarette bulunan hastalarımız uzman ortodontistlerimiz tarafından yapılan ilk muayeneden sonra tedavi süreci ve uygulanacak yöntem hakkında eksiksiz bir şekilde bilgilendirilmektedir. Uygulanacak yönteme bağlı olarak 4-6 hafta aralıklarla sürdürülen kontroller sonucunda tedavi sonlandırılır.
Ortodonti Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Kliniğimizde tedavi süreçleri ilk muayene ile başlar. Uzman ortodontist hekimlerimiz tarafından yapılan ilk muayene sonrasında diş ve çene yapısındaki bozukluk, dişlerin uyumsuzluğu veya şekil bozuklukları teşhis edilerek ne tür bir tedavi uygulanması gerektiği belirlenir. Uygulanacak tedavi yöntemi, hastanın ağız, diş ve çene yapısına göre değişkenlik gösterir.
Ortodonti tedavisinde ağız bakımı ve hijyen büyük öneme sahiptir. Bu sebeple muayene sırasında hastanın tedaviye başlamasını engelleyen her hangi bir sorunu var ise, öncelikle bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin, hastanın ağzında çürük bir diş mevcutsa ilk olarak çürüğün tedavisi yapılarak hasta tedaviye hazır hale getirilmelidir.
Ortodonti tedavisinde diş veya çene kemiğine sabit ya da takılıp çıkarılabilen hareketli aparatlar takılır. Hareketli aparatlar genellikle 7 ila 12 yaş dönemleri arasında bireyin karışık dişlenme dönemlerinde kullanılır. Dişlerin düzenli sürmesine rehberlik eden bu aparatlar, çenenin sağlıklı gelişimini de destekler. Sabit aygıtlar ise,
- Şeffaf Braketler,
- Metal Braketler
- Lingual Braketler olarak üç farklı türdedir.
Şeffaf Braket
Daha çok estetik kaygıları olan hastalarımız tarafından tercih edilen şeffaf braket doğal diş renginde olabildiği gibi tamamen şeffaf bir görünümde de olabilmektedir. Metal braketlere oranla daha zor fark edilmesi sebebiyle daha çok yetişkin hastaların tercihidir.
Metal Braket
Daha çok ergenlik çağındaki hastalarımıza uygulanan metal braket, dişlerin üzerine tek tek yapıştırılarak dişlerin düzgün bir şekilde gelişimine rehberlik eder. Aralarından geçen tel yardımıyla dişlerin hareket edebilmesi de mümkün hale gelir.
Lingual Braket
Lingual braket, dişlerin iç yüzeyine yapıştırılarak sabit bir şekilde durur. En önemli özellikleri dışardan görülmemeleri sebebiyle estetik kaygıları tamamen ortadan kaldırmasıdır. Ancak şeffaf ve metal braketlere göre tedavi süreleri biraz daha uzundur.
Telli aparatların dışında diş çarpıklıklarının giderilmesi amacıyla kullanılan şeffaf plaklar da bir diğer tedavi yöntemidir. Sadece yemeklerde ve diş temizliği esnasında çıkarılır düzenli bir şekilde kullanılması sonucunda diş çarpıklıkları düzeltilerek hastanın daha estetik ve sağlıklı bir diş yapısına kavuşması sağlanır. Telsiz ortodonti tedavisi sadece dişlerdeki bozuklukların tedavisi için kullanılır. Çene ve yüz bölgesindeki sorunların tedavisi için uygun değildir.
İnvisaling (Şeffaf Plak) Tedavisi
Dünyanın birçok ülkesinde uzun yıllardır kullanılan ve Türkiye’de de son yılların en popüler tedavi yöntemleri arasına giren invisaling (şeffaf plak) tedavisi, genellikle diş düzeltme tedavisini estetik kaygılardan uzak bir şekilde yapmayı tercih eden kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bu tedavi yönteminde hastalara diş teli yerine şeffaf plaklar takılarak, dişlerin doğal sıralamasını alması sağlanır.
Bu yöntemi tercih eden hastalarımıza yapılan ilk muayene sonrasında dişlerin ölçüsü alınarak veya dijital tarama yapılmak suretiyle kayıtları alınır. İnvisalign laboratuvarında kişiye özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar, uzman hekimlerimiz tarafından hastamızın ağzına takılarak tedavi süreci başlatılır. Kaç adet şeffaf plak takılacağı ve tedavinin ne kadar süreceği hastanın dişlerindeki soruna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Ortodonti Tedavi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Uzun süreli tedavilerde en etkili sonuçların alınabilmesi adına, hekimlerimiz tarafından belirlenen kontrollere düzenli olarak gelinmesi gerekir. Tedavi süresince ağız ve diş bakımının eksiksiz bir şekilde yapılması elde edilecek sonucun beklentileri karşılaması açısından oldukça önemlidir. Tedavi tam olarak sonlanmadan diş yapısına zarar verebilecek havuç, elma gibi meyvelerle sert kabuklu yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılması gereklidir.
Ortodonti Tedavi Fiyatları
Ortodonti tedavi fiyatları kliniğimizde uzman hekimlerimiz tarafından yapılacak olan ilk muayene sonrası belirlenir ve hastamız ile paylaşılır. Fiyatlar, uygulanacak tedavi yöntemine ve tedavide kullanılacak malzemeye göre de değişkenlik gösterir.