Çene Ameliyatı – Ortognatik (Çene) Cerrahisi

Çene Ameliyatı – Ortognatik (Çene) Cerrahisi

Ortognatik cerrahi olarak da bilinen çene ameliyatı, çeneyi ve diş arklarını düzeltmek için yeniden konumlandırır. Çene ameliyatında çene ve dişler birlikte hareket ettirilerek doğru pozisyona yerleştirilir. Genellikle ortodonti ile birlikte kombine edilir. 

Çene ameliyatının amacı, çene ve yüzdeki çok çeşitli anomalilerin düzeltilmesidir. Maloklüzyonun düzeltilmesine ek olarak olumlu estetik değişiklikler ve diğer faydalar da sağlar. Böylece çiğneme, nefes alma ve konuşma genellikle iyileşir.

Çene Ameliyatı Gerektiren Durumlar

Çene ameliyatı, yanlış çiğneme veya çene büyümelerindeki dengesizlikler (üst veya maksilla ve alt çene veya mandibula) nedeniyle diş kemerleri yanlış konumlanmış durumlar için tercih edilir. Bu anomaliler çiğneme fonksiyonu, nefes alma, konuşma, ağzın uzun süreli sağlığı üzerinde bir dizi problem oluşturabilir ve ayrıca, estetik yönü ciddi şekilde bozabilir. Genel olarak çene ameliyatı gerektiren durumlar şunlardır:

  • Açık kapanış (dişleri kapatamama), 
  • Küçük veya geriye dönük çene durumu, 
  • Ters kapanışlı prognatizm, 
  • Yüz ve mandibular asimetrilerin neden olduğu uyku sırasındaki tüm nefes alma güçlükleri 
  • Eforsuz dudak kapatamama
  • Isırma, çiğneme, yutma ve konuşma güçlükleri, 
  • Çenede kronik ağrı 

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çene ameliyatı genel olarak şu aşamalardan oluşur:

  • Hazırlık

Hazırlık aşaması, hastayı müdahaleye hazırlamak için müdahaleyle tam uyumluluğu doğrulamayı ve bir dizi süreç planlamasını amaçlar. Aynı zamanda cerrah, hastanın klinik geçmişini (anamnez) ve genel sağlık durumunu analiz eder. Daha sonra gerekli kemik hareketlerini daha iyi anlamak için röntgen ve dental ark modellerinin tespiti gibi muayenelerle süreç devam eder. 
Ameliyata hazırlık sürecinde hastanın dişlerini hizalamak için diş teli gibi bir aparey takması da gerekebilir. Müdahalenin başarısı, cerrahi tedavinin taahhüdü göz önüne alındığında hastanın tüm süreçle fiziksel ve psikolojik olarak yüzleşmeye hazır olduğunun farkında olmasına da bağlıdır.
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi uzman, oral kontraseptifler, aspirin, hormon replasman tedavileri ve antikoagülan ilaçlar gibi anesteziyi veya iyileşme sürecini etkileyebilecek bazı ilaçları bırakmayı da bu aşamada önerebilir.

  • Müdahale

Dişlere verilecek doğru kapama (oklüzyon) ve elde edilecek estetik iyileşme esas alınarak müdahale planlanır. Kemik tabanlarının (genellikle üst çene ve mandibula) yer değiştirmeleri hesaplanır ve bunlara dayanarak ameliyat sırasında yer değiştirmelerine rehberlik edecek oklüzal plaklar (splint) hazırlanır. Bu programlama aşaması, kafatasına karşılık gelen sanal bir model üzerinde milimetrik hassasiyette kesiler (osteotomiler) ve kemik hareketleri gerçekleştirmeye izin veren yeni bilgisayarlı sanal cerrahi teknolojilerinin geliştirilmesi sayesinde son yıllarda önemli gelişmeler kaydetti.

Daha sonra uzman, yüz kemikleri üzerinde hassas kesimler (osteotomiler) yapar ve kemikleri, dikkatlice hareket ettirerek onları doğru pozisyonda sağlam bir şekilde sabitler.  

Ameliyat, ağız içinden gerçekleştirilir. Böylece dışarıdan görünebilecek yara izi olmaz ve nadiren sert intermaksiller kilitleme (yani diş arklarının metal teller ile hareketsizleştirilmesi) gerektirir. Ortognatik cerrahide uzman, yenilikçi ve invaziv olmayan cerrahi cihaz veya tekniklerin bir kombinasyonunu kullanabilir. 

Çene ameliyatı, müdahale tekniğine bağlı olarak genellikle 2 ile 3 saat kadar sürebilir.  Genel anestezi altında (ağrısız) yapılır ve 1 veya 2 gece hastanede yatış gerektirebilir.

  • Ameliyat sonrası

Ameliyat sonrası doktor, gazlı bez ve yamalar uygular. Ancak sonraki 12 saat boyunca tedavi edilen bölgeye sadece buz uygulanır. Enfeksiyon riskini azaltmak için ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler önerebilir. Diğer önlemlerin yanı sıra hastalar, çiğneme sırasında zorlanma ve ağız içindeki yaraların tahriş olmaması için yüksek yastık kullanmaları gerekir. 

İlk 10 gün boyunca çene ve boyun çevresinde şişlik ve morluklar ortaya çıkabilir. Kan pıhtıları ve şişlik nedeniyle burun tıkalı da olabilir. Bunlar yavaş yavaş kaybolur ve yüzün uyumlu yeni bir şekline yer açar.

Ameliyattan yaklaşık 2 ay sonra ortodontistin sorumluluğunda yaklaşık 6 ay süren ameliyat sonrası ortodontik bitirme aşaması gerçekleşir.

Çene Ameliyatı Fiyatları 2022 Ne Kadar?

Çene ameliyatı fiyatları, her işlemde olduğu gibi birçok faktöre göre değişir. Ameliyatınızın maliyetini belirlerken hastane, doktor, cerrah ve anestezi sağlayıcı tarafından alınan maliyetleri de göz önünde bulundurmanız gerekecektir.

Ön konsültasyonlar, cerrah ücreti, tesis ücreti ve materyallerin yanı sıra takip tedavisi, çene ameliyatının maliyetine dahildir.  Ameliyattan önce ortodontik tedaviye de ihtiyacınız olabilir. Bu da işlemin maliyetini bir miktar daha arttıracaktır.

Çene Cerrahisi ve Ortodonti Tedavisi

Ortodonti, düz diş anlamına gelir, ortognatik ise düz çene anlamına gelir. Çene cerrahisi ve ortodonti tedavisi, popüler olarak kombine yapılan işlemlerdir. Bununla beraber çene cerrahisi, ortodontik tedavi sürecinde yapılan bir operasyondur. Ortodonti ve çene cerrahisi disiplinleri arasındaki yakın iş birliği, hasta için optimal tedavi planlaması sağlar. Detaylı bir konsültasyon, müdahalenin türü ve olası sonucu hakkında bilgi verildikten sonra genellikle ortodontist ile tedaviye başlanır. Diş kemerinin şekillendirilmesi burada gerçekleşir. Bu amaçla diş telleri yardımıyla dişler, daha uygun bir konuma getirilir. 

İki yıllık bir ortodontik tedavinin üçte ikisi tamamlandığında ortognatik cerrahiye geçilir ve tedavi, çene cerrahı tarafından devam ettirilir.

Benzer Yazılar
Yorum Yazın