Diş eti hastalıkları dişleri çevreleyen ve daha sağlıklı olmaları adına onları destekleyen yumuşak dokularda oluşan enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Tıp dilinde peridontal hastalıklar olarak adlandırılan bu tür sorunlar, tek bir çürük dişi bulunmayan kişilerde bile görülebilmektedir. Kliniğimizde uzman diş hekimlerimiz tarafından tamamen steril ortamda yapılan tedaviler sonucunda toplumda en yaygın olarak görülen diş eti hastalıkları tamamen sonlandırılmaktadır.
Çocuk yaşlardaki bireyler de dahil olmak üzere yetişkin ve yaşlı kişilerde de sık görülen diş eti hastalıkları genellikle ağrısız seyrederek teşhis ve tedavinin gecikmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple belirli periyotlarda hekim kontrolü gerektirir.
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri?
Diş eti hastalığı nedenleri incelendiğinde birçok farklı sebebin etkili olduğu görülmektedir. Hastalığın oluşmasındaki ana etken bakteri plakları olsa da, birçok farklı unsurdan söz edilebilir. Sigara ve alkol kullanımı, yetersiz ve kötü beslenme alışkanlıkları, stresli yaşam, sistemik hastalıklar, ilaç kullanımı, diş eti sağlığını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca hormonal değişimlerin yaşadığı ergenlik, hamilelik ve menapoz dönemlerinde de diş eti dokusunda etkilenmeler olduğu bilinmektedir.
Diş eti hastalıkları kadın erkek her yaşta ortaya çıkabilmesi sebebiyle oldukça yaygın olarak görülmektedir. Birçok farklı belirtisi olan bu tür hastalıklar erken tanı ve doğru tedavi ile sorunsuz bir şekilde iyileştirilir.
Diş Eti Hastalık Belirtileri
Kliniğimize diş eti hastalıklarının tedavisi amacıyla gelen hastalarımızda birbirinden farklı hastalık belirtileri teşhis edilmekte olup, kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanmak suretiyle kısa süreler içerisinde tedaviden olumlu sonuçlar alınmaktadır. Diş eti hastalık belirtileri arasında,
- Diş etlerinde çekilme
- Ağız kokusu
- Hassaslaşmış diş etleri
- Diş etlerinde kızarıklık
- Fırçalama veya beslenme sırasında dişlerde kanama meydana gelmesi,
- Diş etlerinde görülen iltihaplanma
- Dişlerin sıralanmasında oluşan bozukluklar, dişlerin birbirinden uzaklaşması ve aralıkların oluşması,
- Protez kullanan kişilerde diş ile protez arasında uyuşmazlıkların oluşması
- Isırma esnasında alt ve üst dişlerin uyumunda meydana gelen değişimler yer almaktadır.
Diş eti kanaması veya diş etlerinin çekilmesi diş eti hastalıklarının en belirgin tanıları arasında yer almaktadır. Dişlerde kanama meydana gelmesi kanamanın olduğu bölgede diş eti iltihabı birikimi olduğunun bir işareti olarak görülmeli ve zaman geçirilmeden uzman bir diş hekiminden randevu talep edilmelidir. Diş eti hastalıklarının birbirinden farklı belirtileri olduğu gibi tedavileri de yaşanan soruna göre farklılıklar gösterir.
Diş Eti Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Diş eti hastalıkları tedavisi diğer sağlık sorunlarında olduğu gibi erken teşhis edilmesi halinde kısa sürede önlenebilen hastalıklardandır. Bu sebeple düzenli bir şekilde diş hekimi kontrolüne gidilmesi hastalığın önlenmesi ve erkenden teşhis edilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Kliniğimizi diş eti sorularından dolayı ziyaret eden tüm hastalarımıza yapılan ilk muayene sonrasında alınacak tedbirler ve tedavi yöntemleri belirlenerek kısa sürede uygulamaya geçilir.
Erken dönemlerde teşhis edilen diş eti hastalıkları ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken, teşhisinde geç kalınmış vakalarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilmektedir. Başlangıç dönemindeki rahatsızlıklarda uzman hekimlerimiz tarafından tamamen steril ortamlarda yapılan tedavilerde diş ve diş kökü temizliği yapılarak hastalığa sebebiyet vermesi muhtemel mikroorganizmalar ağız içinden uzaklaştırılır. Tedavide geç kalınmış diş eti hastalıklarında cerrahi operasyon gerekebilir, cerrahi müdahaleler arasında hastanın durumuna göre,
- Gingivektomi ve gingivoplasti tedavileri
- Flep operasyonu
- Subgingival küretaj gibi farklı cerrahi yöntemler kullanılır.
Teşhisinde geç kalınmış diş eti sorunları, diş eti hastalıkları uzmanı hekimlerimiz tarafından büyük bir titizlikle tedavi edilerek hastalarımızın kısa sürede sağlığına kavuşması amaçlanır. Ancak yaşam boyu sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olabilmek adına, bireylerinde üzerine düşen hijyen görevlerini yerine getirmesi gerekir.
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Birçok farklı belirti ile kendisini gösteren diş eti hastalıkları bazen geçmeyen diş iltihabı, bazen de diş etlerinin çekilmesi şeklinde ortaya çıkabilir. Genellikle yavaş ve acısız bir şekilde ilerlemesi sebebiyle birçok kişi bu tür bir hastalığa maruz kaldığını anlayamayabilir. Bu sebeple 6 aylık periyotlarla diş hekimi kontrolü, hastalıkların önlenmesine alınacak ilk önlemdir. Bunun dışında, sigara ve alkol kullanımından uzak durmak, stresli ortamlarda bulunmamak, hekim tavsiyesi olmadan antibiyotik veya farklı içeriklere sahip ilaçları kullanmamak gerekir.
Ağız ve diş sağlığının bozulmasının temel sebeplerinden biri de hatalı beslenme alışkanlıkları ve hijyen eksikliğidir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması, ağız bakımının günlük olarak yapılması, oluşması muhtemel zararlı mikroorganizmaların ağız bölgesinden uzaklaşmasını sağlar. Ayrıca belirli periyotlarda diş yüzeyinde ve diplerinde oluşan diş taşlarının diş hekimi tarafından temizlenmesi de alınacak önlemler arasındadır. Özellikle yaşı ilerlemiş olan bireylerde dişlerdeki doku kaybı daha fazla olacağından dolayı, doktor kontrollerini aksatamamaları tavsiye edilmektedir.
Siz de diş eti hastalıklarından mustarip iseniz veya düzenli kontrolleri ile diş sağlığınızın uzun yıllar bozulmamasını istiyorsanız, kliniğimizi ziyaret ederek veya iletişim numaralarımızdan bize ulaşarak ihtiyaç duyduğunuz hizmetler ile ilgili tüm bilgileri alabilir, tedavinizi uzman hekimlerimizin kontrolünde en kısa süre içerisinde başlatabilirsiniz.