Çene cerrahisi, çene ve ağız bölgesindeki yumuşak ve sert dokularda meydana gelen hastalık, bozukluk ve farklı sebeplere bağlı olarak oluşan yaralanmaların tedavisini kapsayan bir uzmanlık dalıdır. Kliniğimizde Ağız çene ve diş cerrahisi uzmanı hekimlerimiz tarafından yapılan operasyonlarda ağız ve çene bölgesinde meydana gelen farklı sorunlara yönelik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Kliniğimize başvuran hastalarımızın büyük bölümü, çene eklemi ağrıları, dişlerde yıpranma ve aşınma sebebiyle çiğneme ve yutmada zorluk çekme, çene veya ağızdaki bozukluklar sebebiyle konuşmada zorluk, sesli soluma, geceleri aşırı horlama sorunlarından şikayetçi olduklarını belirtmektedir. Bunların yanı sıra, doğumdan gelen anomaliler, travma sonucu yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar, ağız ve çene bölgesindeki tümörler çene cerrahisi kapsamında değerlendirilmektedir.
Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?
Vücudun neresinde meydana gelirse gelsin tüm hastalık ve sorunlar aynı derecede öneme sahiptir. Ancak, dış görünüm ve estetik anlamında yüz bölgesinin ayrı bir önemi vardır. Özellikle estetik kaygılar sebebiyle yaşanan psikolojik sorunların temelinde yüz ve çene bölgesinde var olan sorunlar ilk sıralarda yer almaktadır. Bu anlamada ağız, çene cerrahisi ne yapar sorusunun en doğru cevabı tedavi ve estetik düzenlemeyi içine alan bir tıp dalı olmasıdır. Kliniğimizde görev yapan uzman cerrahlarımız tarafından,
- Çene, ağız ve yüz bölgesinde oluşan her türlü enfeksiyonun tedavisi,
- Damağa gömülmüş dişlerin çekilmesi,
- Ağız bölgesinde bulunan yumuşak dokularda meydana gelen hastalıkların teşhis ve tedavisi,
- Çene ve ağız kısmında oluşan kist ve tümörlerin teşhisi ve tedavisi,
- Dişe bağlı kemik içi lezyonların tedavi edilmesi,
- Farklı sebeplere bağlı olarak yüz ve çene bölgesinde meydana gelen kırık ve çatlakların tedavisi,
- Protez öncesi sert ve yumuşak dokuların cerrahi müdahale ile düzeltilmesi,
- Damak ve dudak yarılmalarının tedavisi,
- İmplant uygulamaları,
- Çene ve yüz bölgesinde meydana gelen ve gerek fonksiyonel bozukluklara gerekse estetik kayıplara sebep olan bozuklukların düzeltilmesi,
- Tükrük bezi hastalıklarının tanısı ile tıbbi ve cerrahi tedavileri büyük bir titizlikle yapılmaktadır.
Ayrıca ağız açıklığının normalden farklı olduğu ve anormal boyut sebebiyle ortaya çıkan sorunların giderilmesi de en iyi çene cerrahisi doktoru olarak bilinen uzman hekimlerimiz tarafından tedavi edilmektedir.
Çene Cerrahisi Nasıl ve Nerede Yapılır?
Çene cerrahisi birçok tıp dalına nazaran daha komplike çalışma gerektiren ve teknik özelliklere sahip ameliyatlar içerir. Bu sebeple çene ve ağız bölgesinde operasyon gerektiren tedavilerin, mutlaka konusunda iyi eğitim almış ve deneyimleriyle öne çıkan çene cerrahları tarafından yapılması tavsiye edilmektedir. Titizlikle planlanan ve ağız içerisindeki dar alanda birden fazla ekipman ve aletle çalışmayı gerektiriyor olması sebebiyle deneyimli hekimler tarafından yapılması elde edilecek sonuçlar bakımından önemlidir. Ağız ve çene bölgesindeki sorunların giderilmesine yönelik olarak yapılacak cerrahi müdahaleler kesinlikle tam teşekküllü hastane ortamında yapılmalı, meydana gelmesi muhtemel komplikasyonları önlemeye yönelik olarak kullanılması gereken teçhizatın tamamı olmalı ve deneyimli bir anestezi uzmanı operasyonda yer almalıdır.
Düşük ihtimal olmasına rağmen ameliyat sırasında olası bir acil durumda hastaya müdahale edebilecek genel cerrah, kardiyolog ve dahiliye uzmanının da hastanede bulunuyor olması meydana gelecek sorunların anında giderilmesi açısından oldukça önemlidir.
Çene Cerrahisinde Risk Var Mıdır?
Diğer tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi çene cerrahisi riskleri de minimal olmakla birlikte vardır. Bu risklerin büyük bölümü alanında uzman bir hekim tarafından yapılması şartıyla en aza indirilerek hastanın sorun yaşamadan tedavisini tamamlaması mümkündür. Diğer tüm ameliyatlarda görülmesi olağan olan mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik, kusma, operasyon bölgesinde şişmeler, morarmalar çene cerrahisi sonrası yaşanabilmektedir.
Ayrıca, ameliyat sonrası küçük çaplı kanamalar ve ağrılar da hastalar tarafından bildirilen şikayetler arasında yer almaktadır. Ancak cerrahi tedavinin doğru yöntemlerle ve uzman hekimler tarafından yapılması halinde tüm bu arazlar 1-2 gün gibi kısa süre içerisinde düzelmektedir.
Çene Cerrahisi Sonrası Süreç
Ağız, çene ve diş cerrahisi uzmanlığı kapsamında birçok farklı tedavi uygulanır. Bu sebeple çene cerrahisi uygulanmış olan hastalarımızın iyileşme süreci yapılan işleme göre değişkenlik gösterir. Genellikle 1 ila 3 hafta arasında iyileşme gösteren hastaların düzenli olarak muayene ve kontrollerini sürdürmeleri tavsiye edilmektedir. Ameliyatı gerçekleştiren hekim tarafından düzenlenen ilaç tedavisinin aksatılmadan sürdürülmesi de iyileşme süresini kısaltan etkenler arasındadır. Birçok kişi tarafından ağrılı ve zor geçtiği düşünülse de, ameliyattan sonraki günlerde uygulanan ilaç tedavisi sayesinde ağrı ve acı hissi yaşanmamakta, ameliyat sonrası oluşan ödem ve şişlikler birkaç gün içerisinde tamamen ortadan kaybolmaktadır.
Çene Cerrahisi Fiyatları
Çene cerrahisi fiyatları, uygulamanın yapılacağı hastane veya kliniğe, ameliyatı yapacak hekime ve yapılacak uygulamaya göre değişkenlik gösterir. Çene cerrahisi gerektiren sorunların tedavisi için kliniğimize başvurmanız veya iletişim numaralarımızdan bize ulaşmanız halinde, çene cerrahisi uzmanı hekimlerimiz tarafından yapılacak olan ilk muayenede uygulanacak yöntem ve fiyatlar konusunda tüm bilgileri eksiksiz olarak alabilirsiniz.