İmplant fiyatları, hangi diş hekimine veya cerraha başvurmayı seçeceğiniz, çözüm türü, kaç dişin veya hangi dişlerin değiştirilmesi gerektiği ve bu dişleri desteklemek için kaç tane implanta ihtiyaç duyulacağı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. İmplant fiyatları ayrıca, ikamet ettiğiniz coğrafi bölgeye ve implant markasına göre de tamamen değişebilir.
Kısacası yapacağınız tercihlere göre maliyetler değişecektir. İmplant maliyetleri, kontrol altına alınabilir ve bu nedenle sınırlı bir bütçeyle bile bu tür müdahalelerle karşılaşmak mümkündür.
İmplant Tedavisi Fiyatını Belirleyen Faktörler
İmplant tedavisi fiyatını nihai olarak belirleyebilecek bazı faktörler şunlardır:
- İmplant sayısı: Değiştirilmesi gereken dişler ne kadar fazlaysa işlem de o kadar pahalı olacaktır. Bunun nedeni, yalnızca daha fazla implantın dahil olması değil, aynı zamanda vakayı planlamanın daha fazla zaman, beceri ve dikkat gerektirmesidir.
- Çenedeki kemik miktarı ve kalitesi: Bazı hastalarda eksik diş bölgesinde yeterli kaliteli kemik bulunmaz ve implant bölgesindeki doku kalitesini iyileştirmek için greftleme işleminden geçmeleri gerekebilir. Kemik grefti için harcanan zaman ve kaynaklar da maliyeti değiştirir.
- İmplantların kalitesi: Birçok diş hekimi, hastaları için en iyisini ister. Bu nedenle üst düzey implant sistemlerini kullanırlar. Bunlar daha pahalıya mal olabilir, ancak komplikasyon olasılığını azaltarak uzun vadede zamandan ve paradan tasarruf sağlayabilirler.
- Eksik dişin yeri: Ağzın bazı bölgelerinin tedavisi, diğerlerinden daha kolaydır. Çünkü bazı bölgeler, diğerlerinden daha görünür olduğundan estetiğe daha fazla dikkat gösterilmesi gerekir.
- Diş hekiminin eğitimi ve becerisi: Bazı diş hekimleri, implant yerleştirme konusunda kapsamlı eğitime sahiptir ve kendi alanlarında çok iyi kabul edilirler. Bu nedenle bu diş hekimleri, daha fazla talep görür ve dolayısıyla daha kaliteli iş için daha yüksek maliyetler talep edebilirler.
- Coğrafi konum: Yaşam maliyeti, lokasyona yere değişir. Lokasyon da implant fiyatları üzerinde etkilidir.
İmplant Fiyatları 2022
İmplant fiyatları 2022 yılında kur farkından dolayı artmıştır. Bunun beraber yine yukarıdaki faktörler fiyatlar üzerinde etkili olacaktır. Ayrıca maliyetler, öncelikle tamamen ihtiyaçlarınıza bağlıdır.
Tüm hastalar, benzer duruma sahip olamacağından dolayı işlemler farklı olacaktır ve dolayısıyla maliyet de tamamen değişecektir. Net ve kesin maliyetler için doğrudan diş hekimiyle veya klinikle görüşmek gerekir.
Tek Diş İmplantı Fiyatları
İmplant tedavisi, daha pahalı diş prosedürlerinden biri olsa da size, eksik dişinizi tam olarak kullanma fırsatı ve destekleyici kemiği koruma şansı verir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi tek diş implant maliyetleri, her hastanın durumuna göre büyük ölçüde değişir. Ek olarak, her hastanın ağzının fiziksel özellikleri, yapılacak işi, nihayetinde implantların tipini ve fiyatını etkileyecektir.
İmplant Markaları
İmplant ve bileşenlerini üreten 160’tan fazla firma vardır. En iyi bilinen implant markalar Straumann ve Nobel Biocare’dir. Bununla beraber birçok farklı implant markaları da vardır:
- Straumann: 1954 yılında kurulmuş, 2015 yılında sektördeki en büyük pazar payına sahip olmuştur. Çok sayıda araştırma enstitüsü, üniversite ve klinikle iş birliği yaparak diş kaybını önlemek için tedaviler sırasında kullanılan implantlar, cerrahi aletler ve doku rejenerasyon ürünleri araştırmalarına büyük destek vermektedir.
- Nobel Biocare: 1981’de İsveç’te, İsveçli şirket Bofors ve osseointegrasyon adı verilen fenomeni veya titanyum implantların çene kemikleriyle kaynaşma sürecini keşfeden Profesör Branemark arasındaki iş birliği sayesinde kurulmuştur.
- Zimmer Biomet: 1927’de kuruldu ve daha sonra Biomet 3i ile birleşti. Yirmi yılı aşkın bir süredir implant üretmektedir. Aynı zamanda kemik greftleri ve diş aletleri için rejeneratif malzemeler de üretir.
- DTİ (DTİ implant sistemleri): Türkiye’de 2000’li yıllarda kurulmuştur. Tübitak destekli bir implant markası olan DTİ, birçok farklı ülkede de kullanılıyor.
Listelediğimiz üreticiler en iyi bilinen implant markaları arasındadır. İmplant üreten birçok farklı şirket vardır; ancak çok az şirket, bileşenlerinin güvenilirliği ve uzun ömürlülüğü konusunda anlamlı bilimsel araştırmalar yürütmüştür.
İmplant Nasıl Yapılır?
Ayakta tedavi yöntemi olmasına rağmen implant tedavisi, birkaç aydan uzun süren ve iyileşme için uzun süreler gerektiren kapsamlı bir süreçtir. Tedavi süreleri değişse de ortalama implant tedavisi, yaklaşık altı ay kadar sürer ve şunları içerir:
- İlk konsültasyon
- Anestezi ve hasarlı diş veya dişlerin çıkarılması
- Gerekirse kemik grefti ile çene kemiğinin hazırlanması: Çene kemiğiniz çok yumuşaksa veya implantı destekleyecek kadar kalın değilse kemik grefti gereklidir. Bir kemik grefti çene kemiğini güçlendirir ve yeni kemik büyümesini teşvik ederek implant için daha iyi, sağlam bir temel oluşturur. Kemik greftleri, vücudunuzdaki başka bir kemik gibi doğal veya çenenizin ihtiyaç duyduğu gücü ve yapısal desteği sağlayacak bir malzemeden yapılmış sentetik olabilir. Çenenizin iyileşmek ve implantlara devam etmek için yeterli yeni kemiği büyütmek için aşılamadan birkaç ay sonra ihtiyacı olacaktır.
- İmplantın yerleştirilmesi: Kemiği açığa çıkarmak için diş hekimi, diş etinde bir kesim yapar ve implantı yerleştirmek için delikler açar. İmplant, kök görevi göreceği kemiğin derinliklerine implante edilir.
- Kemik büyümesi ve iyileşmesi: Canlı kemiğin, yapay bir implanta bağlanması süreci olan osseointegrasyon, implantın çeneye implante edilmesiyle başlar. Birkaç ay boyunca çene kemiğiniz, doğal dişler ve köklerle aynı şekilde implantın yüzeyine doğru büyümeye başlar. Yapay dişiniz veya dişleriniz için iyi bir temel oluşturmak üzere implantla kaynaşacaktır.
- Abutmentin yerleştirilmesi: Abutment, işlem sonunda oraya yerleştirilecek olan kuronları desteklemek için implantın tepesine takılan bir konektördür.
- Kuronların yerleştirilmesi: Kuron olarak da adlandırılan yapay dişler, ağzınıza ve doğal dişlerinize uyacak şekilde özel olarak yapılır. Ancak bunları diş hekimi, implant stabilize olana, diş eti ve çene tamamen iyileşene kadar yerleştirmez. Özel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak kuronlarınız sabitlenebilir, çıkarılabilir veya her ikisinin bir kombinasyonu olabilir. Çıkarılabilir dişler takma dişlere benzerler ve abutmente tam oturan metal bir çerçeveye monte edilirler. Sabit dişler, kalıcı olarak simante edilir veya abutmente vidalanır.