Kanal tedavisi, dişlerde meydana gelen enfeksiyon sebebiyle çürüyen dişlerin onarılması ve bu dişlerin kurtarılarak hastanın yeniden sağlıklı diş yapısına kavuşturulmasıdır. Her sağlık sorununda olduğu gibi kanal tedavisinde de erken tanı ve tedavi dişi kurtarmak açısından oldukça önemlidir. Aksi takdirde enfeksiyonun çevre dokulara yayılmak suretiyle diğer dişlere de sirayet etmesi ve dişlerin kaybedilmesi kuvvetle muhtemeldir. Kanal tedavisi nasıl yapılır, tedavi sırasında ve sonrasında ağrı yaşanır mı sıklıkla sorulan sorular arasındadır.
Kliniğimize diş enfeksiyonu sebebiyle oluşan ağrılı durumlardan kurtulmak amacıyla başvuran hastalarımıza yapılan ilk ağız ve diş muayenesinden sonra kanal tedavisine ihtiyaç duyulup duyulmadığı anlaşılır. Kanal tedavisi gereken hastalarımızın tedavisinde enfekte olmuş diş veya dişlerin sinir ve diş özü( pulpa) alınır. Sonrasında dişin iç bölümü temizlenerek doldurulmak suretiyle tedavi tamamlanır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kliniğimizde görev yapan uzman endodontist hekimler tarafından yapılan kanal tedavisi, ilk muayene ve kök kanallarının yapısını incelemek adına çekilen röntgen filmiyle başlar. Elde edilen röntgen sayesinde kemiklerde enfeksiyon oluşumlarının başlayıp başlamadığı, başladıysa hangi dişlerde olduğu tespit edilir.
Sonraki aşamada lokal anestezi ile dişin çevresindeki dokular uyuşturularak acıya karşı duyarsız hale getirilir. Böylece tedavi süresince hastamız herhangi bir acı hissetmez. Uyuşturma sonrasında tedavi uygulanacak diş ve çevresinin kuru kalmasını sağlamak adına diş etrafına lastik bir tabaka yerleştirilir. Tamamen steril klinik ortamında yapılan ve uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen tedavinin bundan sonraki aşamasında çürümüş sinir dokusunun ve pulpanın çıkarılması vardır. Bunu sağlamak adına kök kenarından bir delik açılır ve kök kanal törpüleri yardımıyla zararlı bakteriler diş kökünden çıkarılır.
Temizlik esnasında diş kökünden çıkan kalıntılar su veya sodyum hipoklorit kullanılarak dişin iç bölümü tamamen mikrop ve kalıntılardan arındırılır. Temizlik işlemi tamamlandıktan sonra açılan delik kapatılarak tedavi sonlandırılır.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Acıya duyarlı hastaların en fazla merak ettiği konu kanal tedavisi ne kadar sürer sorusunun cevabıdır. Her ne kadar ağrılı ve acılı bir tedavi olarak bilinse de uzman hekimler tarafından doğru prosedür uygulanarak yapılan kanal tedavileri acısız ve ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olmak kaydıyla bir veya iki seansta tamamlanır. Ancak erken müdahale edilmemiş ve buna bağlı olarak enfeksiyon yayılmış ise tedavi üç seans sürebilmektedir.
Kanal tedavisinde ana hedef, diş içinde biriken enfeksiyonun temizlenmesi ve sonrasında dişe mukavemet kazandırmak amacıyla açılan boşluğun doldurularak dişin sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasıdır. İnsan vücuduna uyumlu olan ve herhangi bir reaksiyona yol açmayan guta percha adı verilen kauçuk esaslı madde dişte açılan boşluğa doldurularak dişin dış etkilere karşı dayanıklı hale gelmesi sağlanır. Hastanın durumuna göre guta percha maddesinin yanı sıra olası sızıntıları engellemek ve dişi sabitlemek adına ek karışımlar da kullanılabilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Yaşanır mı?
Çürük kanal tedavisi sırasında bölge lokal anestezi ile duyarsız hale getirildiği için, uygulama sırasında hastanın dayanamayacağı şiddette bir ağrı yaşanması söz konusu değildir. Zaten kanal tedavileri dişlerde enfeksiyon sonucu oluşan ağrıların giderilmesi ve dişin kurtarılması amacına yönelik olarak yapılmaktadır. Tedavi başlamadan önce hasta dişte enfeksiyon ve buna bağlı ağrı yaşıyorsa, oluşan hassasiyet sebebiyle tedavi sonrası birkaç gün süreyle hafif sızı hissedebilir
Kanal tedavisi sonrası süreç içerisinde hekimlerimiz tarafından reçete edilen ağrı kesicilerin kullanılması durumunda hasta bir gün sonra günlük aktivitelerini sorunsuz bir şekilde yerine getirmeye başlayabilir. Kanal tedavisi sırasında ağrı ve acıya dayanma eşiği düşük olan hastalarımız rahatsızlık hissetse bile, iltihabın temizlenmesi ve dolgunun tamamlanmasıyla birlikte tüm acı ve ağrılardan kurtulur.
Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kanal tedavisi 2.aşama dişin yavaş yavaş iyileşmeye başladığı dönemdir. Bu dönemde bazı hususlara dikkat edilerek iyileşmenin olağan süresi içerisinde tamamlanmasını sağlamak gerekir. Tedavi sonrası,
- Dişi rahatsız edecek derecede sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durmak,
- Diş temizliğini aksatmadan devam ettirmek, temizlik sırasında olası diş hassasiyetini göz önüne alarak daha hafif ve dairesel hareketlerle diş fırçalamak,
- Tedavi sonrası oluşması muhtemel yeni enfeksiyonları önlemek adına günde bir kez diş ipiyle diş aralarını nazikçe temizlemek,
- Tedavi sonrası dişe yapışan sakız, şeker gibi gıdaların tüketimine ara vermek veya azaltmak,
- Tedavi sonrası hekim tarafından reçete edilen ağrı kesici veya sprey gibi ilaçların aksatılmadan kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kanal tedavisi sonrası tavsiye edilen önlemlere riayet edilmemesi durumunda yapılan işlemlerin yarım kalan kanal tedavisi olma ihtimali mevcut olup, sonraki aşamalarda hastanın daha fazla sorun yaşaması da muhtemel sonuçlar arasında yer alır.
Kanal Tedavisi Fiyatları
Kanal tedavisi fiyatları tedavi uygulanacak diş sayısına ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. En doğru fiyatları alabilmek için kliniğimizi ziyaret edebilir veya iletişim numaralarımızdan bize ulaşarak ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde alabilirsiniz.