Çocuk diş hekimliği 0-16 yaş arasında, yani doğumdan ergenlik çağının sonuna dek geçen sürede çocukların daimi ve süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak adına uygulanan tedavileri kapsar. Önleyici, koruyucu ve tedavi edici olmak üzere farklı yöntemlerle çalışan Diş Hekimliği, Pedodonti olarak da adlandırılır.
Bebeklerin ilk dişlerinin çıkmasıyla başlayan süreç süt dişi sürmesi olarak tanımlanır ve bu süreç bebeğin 3 yaşına gelmesiyle tamamlanır. Bu dönemde çocuğun periyodik olarak bir bebek diş doktoru tarafından muayene edilmesi çocuğun, gelecekte sağlıklı bir diş yapısına sahip olabilmesinin temelini oluşturur. Bebeklik döneminin sona ermesinden sonraki süreçte ağızda hem süt hem de daimi dişler yer alır. Çocuğun 6 ila 12 yaşları arasındaki bu dönemde yaşayacağı muhtemel diş sorunlarının ileriki yaşlarda daha da büyümemesi adına düzenli olarak kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.
Çocuk Diş Hekimliği Nasıl Çalışır?
Kliniğimize tedavi amacıyla başvuran tüm hastalarımız uzman diş hekimlerimiz tarafından muayene edilerek tanı ve tedavi yöntemleri belirlenir. Muayene kapsamında bebek veya çocuğumuzun yaşadığı sorunların tedavisine yönelik olarak ihtiyaç duyulan radyografi (Röntgen) çekimleri de kliniğimizde yapılarak tedavi sürecinin planlaması yapılır. Muayene ve tanı sürecinde yapılan tetkikler sonucunda elde edilen veriler ışığında hastamıza muayene randevuları ayarlanarak, tedavi sürecinin düzenli bir şekilde sürdürülmesi sağlanmaktadır.
Birçok farklı diş sorununu çocuğumuzun ağız ve diş yapısına bağlı olarak, kişiye özel yöntemlerle tedavi ederek ve ileriki yaşlarda daha büyük sorunlarını yaşanmasını engelleyen kliniğimizde,
- Süt dişi çekimi
- Diş çürümesini önlemeye yönelik işlemler,
- Çürük süt dişi ve sürekli dişlerin tedavisi,
- Koruyucu ve önleyici tedaviler,
- Erken diş kayıpları sebebiyle yaşanan sorunların giderilmesine yönelik olarak uygulanan tedaviler ve diş apereyleri kullanarak diş diziliminin düzeltilmesi,
- Travmatik diş ve doku yaralanmalarının tedavisi,
- Diş eti hastalıklarının tanı ve tedavisi,
- Kanal tedavisi
- Dolgu
- Diş taşı temizliği gibi tedaviler yapılmaktadır.
Pedodonti hekimleri olarak kliniğimize baş vuran hastalarımızın çocuk olmaları, tanı ve tedavinin farklı yaklaşımlarla yapılmasını zorunlu kılar. Hasta ile ilgili tedavi planlaması yapılırken, ebeveynlerin de bu sürece katılımını sağlamak tedavinin bir parçası olmalıdır. Küçük yaşta olmaları sebebiyle fiziksel veya ruhsal olarak tedaviye uyum sağlayamayan çocuklarımızın tedaviye adapte edilmesi, çocuk psikoloji hakkında bilgi ve beceri gerektiren bir durumdur.
Bu tür özel ihtimam gerektiren durumların dışında fiziksel ve zihinsel engeli sebebiyle tedaviye uyum sağlayamayan veya kooperasyon kurmakta zorluk çeken hastalarımız da, kliniğimizde özel yöntemler kullanılarak tedavi edilmektedir. Bazı hallerde kliniğimizi tercih eden ve günü birlik olarak kliniğimizi uzak şehirlerden ziyaret eden hastalarımızın ameliyat gerektiren sorunları, kliniğimiz içerisinde bulunan ameliyathanemizde tamamen steril ortamlarda giderilmektedir. Anestezi uzmanı ve çocuk diş hekimi tarafından yapılan bu tür operasyonlar ameliyathane koşullarında ve büyük bir titizlikle gerçekleştirilmektedir. Kliniğimizde kişiye özel yöntemlerle tedavi edilen tüm çocuklarımız, tedavi sonrası belirlenen periyotlarla izleme programlarına alınarak düzenli olarak kontrol edilmekte ve bu dönemde ortaya çıkması muhtemel sorunlara anlık müdahale edilerek sorunun temelinden çözülmesi sağlanmaktadır.
Çocuklar Diş Hekimine Ne Zaman Getirilmelidir?
Çocuk diş hekimleri olarak kliniğimizde 0 ila 16 yaş arasındaki çocuklarımızın ağız ve diş sağlığı ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bebeklik dönemlerinde başlayan ve 1 yaşını geçmesine rağmen biberon kullanmaya devam eden çocuklarda görülen diş çürümeleri sonrasında yapılan süt dişi çekimi de dahil olmak üzere her yaş ve her diş sorununa farklı tedavi yaklaşımlarıyla cevap veriyoruz. Çocuklarımızın 0-16 yaş diş tedavisi ile ilgili tüm beklentilerini büyük bir titizlikle karşılayan kliniğimize başvuran ebeveynlerimize, bebek yaşta başlayan kontrolleri ergenlik çağına kadar belli bir rutinde sürdürmelerini öneriyoruz.
Bebeklik çağında başlayan ve ergenlik çağına dek sürmesi gereken koruyucu ve önleyici tedbirler sayesinde çocuklarımızın ömür boyu diş sorunu yaşamadan sağlıklı bir şekilde gelişmesi mümkündür. Bu sebeple bebeklerin süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte diş hekimi randevularının rutin olarak sürdürülmesi ileride yaşanması muhtemel diş sorunlarının önlenmesi açısından oldukça önemlidir.
Çocuk Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Çocuklarda ağız ve diş bakımı erken yaşlarda başlamalı, ebeveynler çocuklarına kişisel bakımın önemini kavratmalıdır. Küçük yaşlarda edinilen alışkanlıklar arasında yer alması gereken diş bakımı, dişlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine temel teşkil eder. Genellikle çocukların 9-10 yaşlarına kadar diş bakımları ebeveynler tarafından üstlenilse de, diş temizliğinin erken yaşlarda bir oyun gibi öğretilmesi ve çocuğun alışkanlık edinmesi sağlanmalıdır. Bebeklerin diş bakımları ile 3 yaş üzeri çocukların diş bakımları farklılık göstereceğinden, uzman diş hekimleri tarafından verilecek tavsiyeler ve diş bakımı yöntemleri diş sağlığı ve gelişimi açısından büyük öneme sahiptir.
Diş temizliği ve ağız bakımını özendirmek adına çocuklara süslü ve yumuşak tüylü özel fırçalar alınmalı, kullanılan diş macunlarının da çocukta kullanma isteği yaratacak nitelikte olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca çocuk ağız ve diş temizliğini kanıksayana dek ebeveynlerin çocukla birlikte diş temizliği yapması ve diş fırçası kullanması gereklidir.
Çocuk Diş Hekimliği Tedavi Fiyatları
Çocuk hekimliği tedavi fiyatları uygulanacak olan tedaviye göre farklılık göstermektedir. Kliniğimize başvuran tüm çocuklarımızın ön muayeneleri yapıldıktan sonra uygulanacak tedavi yöntemleri ve tedavi giderleri net bir şekilde ebeveynlere belirtilmektedir. Kliniğimizde süt dişi dolgu fiyatları veya ihtiyaç duyulan farklı sorunlara yönelik fiyatlar farklılık göstereceğinden dolayı öncelikle ön muayeneye gelinerek fiyat alınmasının daha sağlıklı olacaktır.
Klinik olarak çocuk diş sorunlarının çözümünde önceliğimiz, çocuklarımızın daha sağlıklı bir diş yapısına kavuşmasını sağlayarak, ileriki yaşlarda daha büyük sorunlarla karşılaşmasını önlemek, yaşamları boyunca daha sağlıklı ve estetik görünüme sahip dişlere sahip olmalarını temin etmektir.